diumenge, 10 d’abril de 2011

Mercuri, Júpiter i el Sol vissibles a les càmeres del SOHO.

Fa mesos que no escric cap entrada, disculpeu-me, no soc un bloquer nat.
Però, he he afegit quatre pàgines al bloc. En un altre apunt us les descriuré millor. De moment formen part del laboratori del bloc.
L'esdeveniment actual que us comento son els trànsits de Mercuri i Júpiter per darrera del Sol, ben visibles gràcies al satèl·lit SOHO situat al punt de Lagrange que és entre la Terra-Lluna i el Sol.
Per identificar-los us comento l'imatge lateral dreta del bloc, un gif, que la càmera C3 del SOHO ens mostra i descric.
Júpiter és el punt més lluminós que hi ha davall del Sol. Es veu amb una ratlla enmig, un efecte de la càmera que expressa la seva lluminositat. Fa dies que el porto visualitzant i l'he vist entrar en el camp visual de la càmera i passar d'un costat a l'altre.
Mercuri fa poc que ha entrat en el camp visual és el puntet que va d'esquerra a dreta per sobre del Sol. Es distingeix, en relació als estels que l'envolten, perquè va mes de pressa que ells, en el sentit esquerra-dreta de l'imatge. En uns dies el veurem passar per sobre del Sol i de Júpiter, desaparèixer del camp visual per la dreta, abans que ho faci Júpiter. Això es degut a que la seva velocitat va en augment, aparentment, degut a l'efecte relatiu, vist des de l'òrbita del la Terra, en el seu viatge constant al voltant del Sol.
El podeu veure, menyspreant la quantitat de partícules lluminoses que apareixen i desapareixen ràpidament al passar pel davant l'objectiu de la C3. No cal obviar les flamarades del Sol que el tapen.
Els estels, com haureu endevinat, van d'esquerra a dreta. Aparentment també, ja que és el moviment de la Terra el que ens fa aquesta sensació filmada pel SOHO.
Gaudiu de l'espectacle, ni que semblin puntets, no es repetirà fins d'aquí a un any, tal vegada pels voltants del 13 de maig, amb Júpiter, i l'aparició de Mercuri, uns dies més tard, que serà llampant pel ràpid que anirà.
El proper esdeveniment planetari, amb el SOHO, el tenim programat pels voltants del 16 d'agost. Aquest cop amb Venus i Mercuri. Després ens tocarà Saturn pels voltants del 13 d'octubre.
Espero tenir l'avinentesa de compartir-los.

Vídeo extret de la càmera C2 del SOHO. Sota teniu les dates. Només es veu Júpiter, Mercuri esta fora del camp de la càmera C2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada